STARTSIDA

BOKA DIN VALLNING

PRISER

ÖPPETTIDER

FAQ

REFERENSER

KARTA

Vallaservice under Vasaloppsveckan

VALLASERVICE UNDER HELA VASALOPPSVECKAN!

VALLASERVICE I SÄLEN OCH MORA!

LÄMNA SKIDORNA HOS OSS, HÄMTA PÅ STARTEN!

Boka din vallning här!

Priser Vasaloppsvallning!

Vallningspaket Paraffin

Högflourparaffin + Struktur/Rill + Fäste
Högfluorparaffin + Struktur/Rill + Pulver(HVC) + Fäste
Lågfluorparaffin + Struktur/Rill + Fäste
800 SEK
1 100 SEK
700 SEK

Vallningspaket 1

Stål-/Struktursickling + Rill/strukturering + FPC + HVC + Fäste
1 400 SEK

Vallningspaket 2

Stål-/Struktursickling + Rill/strukturering + FPC + Fäste
Stål-/Struktursickling + Rill/strukturering + HVC + Fäste
1 100 SEK
1 100 SEK

Vallningspaket 3

Stål-/Struktursickling + Rill/strukturering + Fäste
800 SEK

Vallningspaket 4

Stål-/Struktursickling + Fäste
700 SEK

Vallningspaket 5 (Skin)

Stål-/Struktursickling + Rill/strukturering + HVC
Rengöring och glidimpregnering av skinzonen för bättre glid och fäste
1 000 SEK

Vallningspaket 6 (Skin)

Stål-/Struktursickling + Rill/strukturering
Rengöring och glidimpregnering av skinzonen för bättre glid och fäste
700 SEK

Önskar ni endast glidvallning dras 200 kronor av priset i listan.
-200 SEK

Varför rekomenderar Längdspecialisten stålsickling?

Stålsickling är den bästa och enklaste metoden med att ta fram en belagsyta utan s.k. mikrohår med. Mikrohåren är förödande för glidet. Vid stenslipning kvarstår mikrohår eftersom stenslipningen är en ”rivande” slipmetod, och även om du med olika metoder (vallning, plexisickling och borstning) försöker avlägsna dessa mikrohår så kommer dessa kvarstå mer eller mindre nere i strukturen på belaget beroende på hur mycket jobb du lagt ner på att avlägsna dessa. Därför måste en stenslipad skida glidvallas för att lägga dessa mikrohår emot belaget och när sedan glidvallan avlägsnas av friktionen (olika beroende på snötyp) så reser sig mikrohåren eftersom och försämrar glidet. Det syns tydligt om du har ett svart belag så kommer du att få en grå yta, först bakom hälen där du har den största friktionen. En stålsicklad skida med avsaknad av mikrohår kan du däremot köra utan glidvalla om du vill.

En fördel med att kunna köra utan glidvalla är att det fastnar mindre med smuts på ett ovallat belag än ett vallat belag. Smutspålägg försämrar glidet avsevärt under ett långlopp ochså. Det som påverkar glidet mer är rillning/strukturering av glidzonerna. Med båda metoderna (stålsickling/stenslipning) lägger man en grundstruktur, i de flesta förhållanden så ger en kombination med ytterligare rillning/strukturering bättre glid. Det vi ytterligare kan tillföra på belaget är en vattenavstötande förmåga med hjälp av olika fluorvallor. Smutspålägget kan dock öka och hållbarheten emot friktionen är också begränsande. Alternativ med mekanisk påläggning av fluorpolymer kan vara effektivare.


Vad är Fluorpolymer?

Kuzmins nya produkt Kuzmin FP Brush är en vidare utveckling av idén, som ligger bakom FPD. FP Brush förbättrar skidglid på ungefär samma sätt som FPD, den lägger en tunn hinna fluorpolymer (FPC). En fluorpolymer är en fluorkarbonbaserade polymer med flera starka kol-fluor förbindelser. Med andra ord, en fluorpolymer är en storebror till den fluorkarbon pulver som ofta används i skidpreparering.


Vad är High Velocity Cera?

Swix HVC är den absolut mest avancerade vallan man kan ta fram med dagens teknologi och material. HVC är är en flytande fluorprodukt som används som toppning vid tävlingsvallning. HVC har redan använts och testats i världscupen med mycket bra resultat.


Stålsickling (enbart sickling)

En revolutionerande nyhet inom glidpreparering. Vid stenslipning kvarstår "microhår" i belaget som är förödande för glidet. Det krävs ett oerhört efterarbete för att få igång en stenslipad skida. Men med en stålsicklad skida har du ett optimalt glid direkt från första metern. Stålsicklingen skär fram nytt, fräscht belag med optimala glidegenskaper utan "microhår". Vi använder stålsicklar från Skimateria, Kuzmin samt Multicut.

Stålsicklingen lägger även olika strukturer för olika temperaturer. För motionären ger en stålsicklad skida så bra glidegenskaper i de flesta fören att den inte behöver glidvallas.

550 SEK

Fäste (enbart fäste)

Fästvallan lägger vi så nära inpå start som möjligt för att optimera vallningen efter temperatur och de senaste väderprognoserna. Den här vallningen ger dig som motionär bästa förutsättningar att genomföra loppet. Vi vallar med Swix högkvalitativa burkvallor och klister.

350 SEK


  • Vid inlämning bör skidorna vara rengjorda, om inte så rengör vi de åt Er för 200 kronor.
  • Vi använder Kuzmin rotorborstar vid all borstning och polering för bästa resultat.
  • När du bokar behöver du inte veta vad du vill ha för vallning. Det bestämmer du i samråd med oss vid inlämningen då vi ger dig våra rekomendationer utifrån din utrustning och våra tester. Men boka din plats hos oss så är du säker på att få skidorna preparerade inför loppet.
  • Vid inlämningen är det även bra om du har mätt upp ditt spann på skidorna med bladmått. Använd 0.10, 0.20 och 0.30. Vallar du hos oss och inte gjort detta hjälper vi självklart dig med detta.
  • Vi ser även gärna att ni märker upp Era skidor med namn och telefonnummer. Förslagsvis med t ex. frystejp.

Längdspecialisten i Sälen AB
Berga By, Transtrand